Całe bogactwo kulinarne Małopolski w Starym Sączu

Jak potrawa podbije serca uczestników Małopolskiego Festiwalu Smaku w Starym Sączu? Przekonać można się tylko osobiście. Już w najbliższą sobotę rynkiem zawładną kulinaria. Festiwalowy dzień zapowiada się smakowicie i pełen rodzinnych atrakcji, ponieważ do rynku zawita dodatkowo małopolski finał Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”.

Te wyjątkowe wydarzenia przygotowane z myślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnacji polskiej kultury i tradycji będą rajem dla miłośników małopolskich smaków. W Starym Sączu znajdą stoiska wystawców i kół gospodyń wiejskich z produktami tradycyjnymi i regionalnymi firmowanymi znakiem „made in Małopolska”.

W festiwalowej kuchni, podczas pokazów gotowania, smakowite potrawy wyczaruje znakomity kucharz Andrzej Polan. Żyntycajka, grzanki z oscypkiem, kiełbasa chrupiąca, fasolka szparagowa
z puree jabłkowym, skwarki z białej kiełbasy i młodych ziemniaków jagnięcina duszona, gulasz
z młodych buraków i borówek to tylko niektóre z potraw, które wyjdą spod ręki mistrza, i których będzie można skosztować.

Menu Andrzeja Polana:

  • ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami
  • żyntycajka grzanki z oscypkiem, kiełbasa chrupiąca
  • fasolka szparagowa z puree jabłkowym, skwarki z białej kiełbasy i młodych ziemniaków
  • oscypki smażone z rabarbarem i jabłkiem
  • jagnięcina duszona, gulasz z młodych buraków i borówek, placek ziemniaczany z blachy
  • pstrąg ojcowski, tatarska okrasa

Każdy, kto chciałby na dłużej zatrzymać przyjemność ze smakowania małopolskich specjałów, powinien odwiedzić festiwalowe stoiska małopolskich producentów, u których będzie można nabyć produkty tradycyjne i regionalne.

W ramach Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” zobaczymy KGW z całej Małopolski zakwalifikowane do różnych konkursów: miss wdzięku, kulinarnego, artystycznego. Jury wybierze też najbardziej gospodarną i wyjątkową gospodynię. Jednym słowem w rynku będzie się działo. Nie licząc naszych starosądeckich KGW kulinarne i kulturowe dziedzictwo zaprezentuje około 20 KGW z całej Małopolski – m.in. Witowa, Bukowiny Tatrzańskiej, Podłopienia, Czorsztyna, Lipnicy Wielkiej czy Ryglic.

Trasa Festiwalu rozpoczęła się 29 maja 2021 r. i obejmuje cały kraj. Festiwal odwiedzi każde województwo by zaserwować uczestnikom bezpłatne wydarzenia okraszone wspaniałą atmosferą lokalnych społeczności oraz regionalnej kultury i tradycji. Podczas starosądeckiej wojewódzkiej edycji festiwalu przeprowadzone zostaną półfinały konkursów. Już na tym etapie na uczestników będą czekać niezapomniane emocje, a na zwycięzców wartościowe nagrody. Finał Festiwalu Finał Festiwalu odbędzie się 25 września 2021 r. na PGE Narodowym w Warszawie. Festiwal otrzymał Patronaty Honorowe Marszałków i Wojewodów, a każda edycja transmitowana będzie na żywo w programie „Pytanie na Śniadanie” w TVP 2.

Wejścia na żywo ze Starego Sącza od godz. 8:00 w sobotę 10 lipca w TVP w Programie „Pytanie na śniadanie”.

08:00 Rozpoczęcie festiwalu

08:05 – 11:45 Konkursy kulinarne dla KGW organizowane w ramach Polska od kuchni

09:25 – 11:15 Konkurs dla KGW „Miss Wdzięku” w ramach Polska od kuchni

11:15 – 11:45 Pokaz Kulinarny Andrzeja Polana w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku

11:45 – 12:45 Konkurs dla KGW „Miss Wdzięku” w ramach Polska od kuchni

12:45 – 13:20 Konkurs artystyczny dla KGW w ramach Polska od kuchni

13:35 -14:05 Konkurs dla KGW „Miss Wdzięku” w ramach Polska od kuchni

14:05 – 14:35 Pokaz Kulinarny Andrzeja Polana w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku

14:35 – 15:00 Konkurs dla KGW „Miss Wdzięku” w ramach Polska od kuchni

15:10 – 15:40 Pokaz Kulinarny Kuby Steuermarka w ramach Polska od kuchni

15:55 – 16:30 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach w ramach Polska od kuchni

16:30 – 17:00 Pokaz Kulinarny Andrzeja Polana w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku

18:00 – 19:00 Koncert Zespołu Lachersi w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku

Skip to content