Lokalne smaki na pikniku z produktem polskim
W ostatnią sobotę nasz rynek znów tętnił życiem, a to za sprawą Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu, które rywalizowały w konkursie o najlepszą potrawę w I etapie konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Jury miało twardy orzech do zgryzienia, bo potraw nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
17 września w Starym Sączu odbył się kolejny “Piknik z produktem polskim”, podczas którego rozstrzygnięto I etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego “Bitwa regionów” dla powiatu nowosądeckiego.
To był piękny sobotni dzień wypełniony dobrą zabawą i przepysznym jedzeniem przygotowanym przez Koła Gospodyń Wiejskich. Przed komisją konkursową, w której zasiadli m.in. radna Julia Dziedzic i wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Starym Sączu Sławomir Szczepaniak, zaprezentuowały się Koła Gospodyń Wiejskich z Moszczenicy Niżnej, Kamionki Wielkiej, Szczawnika, Miłkowej, Zagorzyna, Czarnego Potoku, Chomranic, Marcinkowic i Olszany.
Konkursowe prezentacje stały na bardzo wysokim poziomie, a po długiej naradzie jury wyłoniło laureatów I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczawnika KGW Szczawniczanki za potrawę „Kaczy cycek w sosie borowikowym z kluseczkami babci Heli podany z czarną borówką zanurzoną w pieczonym jabłku”
II miejsce przypadło Koło Gospodyń Wiejskich w Czarnym Potoku za potrawę „Baranina podlana śliwowicą i duszona w jabłkach, podana z haluszkami i zasmażaną kapustą z grzybami leśnymi”
III miejsce zaś Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Wielkiej za potrawę „Jagnięcina z krupami”
Popularnością cieszyły się ponadto stoiska z miodami i produktami pszczelimi Władysławy i Jana Borzęckich, naturalne mieszanki ziołowe i octy Aldony Rogowskiej i pierogi z Pracowni Pieroga “Amar”.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom.